dimecres, 4 de març del 2009

A CAN BERTRAND HI HA NOVETAT(S)

És ben cert. O si més no aquesta és la impressió que fa tan bon punt hi entreu. Emplaçada al número 37 de la Rambla Catalunya (on hi havia hagut el cine Alcázar) disposa d'uns quilòmetrics 1500 metres quadrats que fan la impressió de no acabar-se mai. No estem acostumats els barcelonins a entrar en espais de tan grans dimensions! De fet, que jo recordi, només he experimentat aquesta sensació de petitesa davant la immensitat a dos llocs: a la Casa del llibre i als antics magatzems Vírgin al Passeig de Gràcia.

La Bertrand és colossal, immensa i sobretot té varietat d'oferta en tota mena de llibres. Sí que és cert que a l'entrada del local (arrenglerats i apilats amb precisió mil·limètrica) hi trobareu les novetats que vol dir: homes que no estimen a dones, bidons i llumins, eves i adams, etc. Ergo, heu de caminar una mica més. A mà dreta hi trobareu literatura de ficció d'autors hispanoamericans i espanyols; hi ha força cosa i es nota que la llinreria acaba d'obrir perquè si agafeu qualsevol autor en llengua espanyola que admireu, veureu que tenen els llibres ordenats fins i tot per ordre de publicació. Si continueu endavant, hi trobareu els autors estrangers traduïts al català i al castellà i més enllà els llibres en altres idiomes ( curiosament però només en anglès i alemany! d'altra banda, tampoc no hi he sabut veure llibres en portuguès -m'imagino que haurien de ser-hi; Bertand és una cadena portuguesa!-). A continuació trobareu els llibres de no ficció i més endavant els llibres especialitzats (filosofia, història, humanitats, economia, literatura infantil, etc.). Al final de la sala topareu amb una mena de pati interor en el qual, si us ve de gust, podeu fer-hi un mos i una copeta de cava.
Punt a part són els complements de la llibreria. Si heu anat fins al final del local, veureu que al mig hi ha tres o quatre butaques de color taronja en forma de cercle i que disposen d'un braç damunt del qual hi ha una novel·la (pel que he vist, el llibre és una novetat de les que dèiem abans). Si us hi asseieu, per mitjà d'uns altaveus hàbilment camuflats a banda i bada de la butaca-cercle, sentireu un fragment de la novel·la en qüestió (és això que n'anomenen "audillibres"). La veritat és que tot és molt mediàtic!
Si gireu cua i torneu a l'entrada hi podreu trobar finalment una secció per als llibres de poesia i pels d'art i disseny.

L'espai doncs és bonic, de sostre alt, gran, còmode i endreçat (a vegades teniu la sensació que heu entrat en un museu) i realment sap greu sortir-ne sense haver comprat res com finalment faig jo (nois! temps de crisi!).
Per acabar, una cosa que convé destacar. Si decidiu agafar el metro de la línia blava per tornar a casa, fixeu-vos tan bon punt hagueu baixat les escales, que a mà esquerra hi han muntada tot una performance que promociona la llibreria. Un senyor jove, calçat amb sabatilles d'estar per casa s'està escarxofat en una butaca llegint amb un llum al costat. No convida gaire preguntar-li què llegeix o posar-se a llegir amb ell, bàsicament perquè potser ens caldria posar-nos un batí i fer-nos dur per un Nèstor qualsevol una tassa de xocolata amb unes galetes de Camprodon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada